به گزارش قدس آنلاین به نقل از روابط عمومی شبکه جهانی جام جم دکتر حسن ملکی، ضمن ابراز خرسندی از حضور مدیران بنیاد سعدی در شبکه جهانی جام جم گفت: در بسیاری از کشورها خصوصاً کشورهایی با تمدن دیرینه، برنامهریزیهای کلان و تلاش مضاعفی برای حفظ و گسترش زبان و ادبیات این کشورها انجام میشود که از جمله آنها فعالیت موسسه گوته در آلمان و موسسه کنفوسیوس در چین برای گسترش فرهنگ و زبان آلمانی و چینی در جهان است.این در حالی است اغلب این تلاش ها توسط مهاجران این کشورها صورت می گیرد،وی با اشاره به اینکه تا چند دهه قبل زبان فارسی در گستره وسیعی از جهان و بویژه در شبه قاره و بسیاری از کشورهای اطراف ایران مورد استفاده قرار می گرفت،از کاهش تکلم با این زبان شیرین و نیز حذف کرسیهای آموزشی زبان فارسی در برخی کشورها ابراز نگرانی کرد و گفت باید در زمینه ترویج زبان فارسی و حفظ آن بویژه در میان ایرانیان خارج کشور تلاش گستردهای صورت داد.
سرپرست شبکه جهانی جامجم با بیان این مطلب که ما ایرانیان خارج از کشور را سفیران فرهنگی میدانیم، افزود: این هم وطنان، دلسوز نظام و مملکت بوده و غالباً از سطح تحصیلات بالا و سرمایههای مالی و معنوی سرشاری برخوردار هستند که این عوامل میتواند منجر به بهرهمندی از آنها به عنوان معلمان آموزش زبان فارسی شود.
دکتر ملکی ضمن اشاره به بیانات و تاکید موکد مقام معظم رهبری در خصوص حمایت از ایرانیان خارج از کشور گفت: متأسفانه نه تنها شاهد عملکرد قابل قبولی از دستگاههای متولی در این خصوص نیستیم بلکه نوعی رها شدگی فرهنگی در نسل سوم و چهارم را مشاهده میکنیم که منتج به انهدام هویت، آیینها، مذهب ، سبک زندگی و بویژه کم رنگ شدن زبان فارسی ایرانیان خارج نشین شده است.
او در ادامه افزود: شبکه جهانی جامجم با هدف صیانت، آموزش و گسترش زبان و ادبیات فارسی از آمادگی همه جانبه برای تولید و پخش مستند، انیمیشن، فیلم کوتاه، گزارش، مسابقه، مصاحبه، معرفی کتاب و... برخوردار بوده و علاقمند به همکاری در تمامی زمینهها با بنیاد سعدی و به نمایش گذاشتن دستاوردها و تالیفات این بنیاد از قاب رسانه است.
در ادامه این نشست، دکتر غلامعلی حداد عادل با بیان اینکه فرصت مناسبی برای همکاری بنیاد سعدی با شبکه جام جم ایجاد شده، گفت: مهاجرت مخصوص دوران انقلاب نبوده و هر کس بنا به دلیلی مهاجرت کرده است. اما هم اکنون عمده دلیل مهاجرت بسیاری از ایرانیان عدم هماهنگی اقتصاد کشورمان با آموزش است؛ به این معنا که تعداد فارغالتحصیلان ما بسیار بالا و ظرفیت به کارگیری و ایجاد زمینه اشتغال برای آنها فراهم نیست. از سوی دیگر به دلیل فشارهای بین المللی و تحریمهای جدی از سال 88 به بعد، دشمن درصدد جلوگیری از رشد و سرمایه گذاری کشورمان بوده و همین امر سبب تشدید و افزایش موج مهاجرت شده است. اگر چه از این رخداد متأسفیم اما متعجب نیستیم چرا که علت خروج ایرانیان را میدانیم!
رییس بنیاد سعدی ضمن تاکید بر ضرورت تدوین منشور برای مدیران و مجریان شبکه جهانی جام جم افزود: در این شبکه شناسایی ذائقه مخاطبِ دور از دسترس و پراکنده در سراسر دنیا الزامیست و برای رسیدن به این شناخت، شبکه نیازمند انجام مطالعات تحقیقی و نظری در زمینههای روانشناسی، جامعه شناسی، هنری، آموزشی و ... است که عصاره این مطالعات به بایدها و نبایدها و تهیه منشور مورد نظر میانجامد.
دکتر حداد عادل در ادامه با اشاره به جایگاه زبان و اهمیت آن در برنامه سازی اظهار داشت؛ به غیر از مقوله زبان،موضوعاتی چون هنر، تاریخ، ورزش، جاذبههای گردشگری، نمایش پیشرفتهای کشور، طرح مشکلات مهاجران از جمله مواردی است که در تولید برنامه باید مورد توجه ویژه مدیران و برنامهسازان شبکه جهانی جام جم قرار گیرد.
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با عنوان اینکه موسیقی نرم زبان فارسی، مهمترین عامل گسترش و نفوذ آن است گفت: در سالهای بعد از انقلاب شاهد فعالیتهای بسیاری برای گسترش زبان فارسی بودهایم اما متأسفانه ساختاری که برای این موضوع در نظر گرفته شده بسیار کوچک و مشکل ساز است و با چند کارشناس و تشکیل بنیادهایی با بودجه محدود نمی توان کار بزرگی انجام داد. این در حالیست که در سایر کشورها در زمینه حفظ زبان و ادبیات، وزارتخانه و سازمانهای بزرگی دایر میشود.
دکتر حداد عادل در ادامه ضمن پیشنهاد تدوین تفاهمنامه اختصاصی و عملیاتی بین بنیاد سعدی و شبکه جام جم گفت: محتوای این تفاهم نامه باید به صورت مشترک تهیه شده و مرجع و ارائه دهنده راهکارهای عملی در زمینههای فعالیتمان باشد.
در پایان این نشست سایر مدیران بنیاد سعدی ضمن ارائه نظرات و پیشنهادات خود در زمینه همکاری با شبکه جام جم، به تشریح فعالیتهای این بنیاد پرداختند که برگزاری دورههای آموزش فارسی در جهان، تقویت کرسیهای زبان فارسی در دانشگاههای خارج از کشور، تالیف کتاب، برنامه ریزی آموزشی و درسی، برگزاری المپیاد، فعالیت در فضای مجازی از جمله فعالیتهایی است که به گفتۀ آنها، علیرغم محدودیتهای مالی و اقتصادی در بنیاد صورت گرفته است.
انتهای پیام/
نظر شما